Achiziția unei motociclete trebuie cântărită la fel de mult ca achiziția unei mașini – trebuie să îți evaluezi opțiunile pe care le ai și să iei în considerare în stabilirea bugetului și cheltuielile pe care le vei avea cu întreținerea motocicletei, dar și cu echipamentele de protecție. Ar fi păcat să investești o sumă de bani într-o motocicletă pe care să o ții ulterior într-un garaj pentru că piesele de schimb nu se găsesc așa ușor sau sunt prea scumpe, nu? Așa că, hai să vedem cam ce cheltuieli există în întreținerea motorului!
Cât costă întreținerea unei motociclete?
Din punctul de vedere al cheltuielilor cu întreținerea, putem spune că nu există diferențe foarte mari între o motocicletă și o mașină. Spre exemplu, și o motocicletă are nevoie de schimb de ulei o dată la 5.000 – 10.000 km parcurși (în funcție de tipul motocicletei și de recomandările producătorului), de filtru de ulei, filtru de aer, plăcuțe de frână, etc. Câteva sute de lei se vor duce anual pe astfel de lucrări de întreținere – sfatul nostru este să nu le amâni pentru că de ele depinde durata de viață a motorului. În afară de aceste cheltuieli, o dată la 3 ani (sau mai des, dacă circuli frecvent cu motocicleta) trebuie să schimbi și cauciucurile, bateria, chiar și bujiile. Din păcate, proasta calitate a drumurilor și factorii de mediu pot produce diverse probleme ale motocicletei și anumite piese vor trebui înlocuite. La final, dacă tragi linie, s-ar putea să constați că plătești mai mult pentru întreținerea unei motociclete decât pe întreținerea unui automobil. Însă, ai plăti oricât pentru pasiunea ta și pentru doza de adrenalină pe care un motor o aduce, nu?
Tocmai din acest motiv, îți recomandăm să ții minte site-ul evomotors.ro pentru că aici vei găsi toate piesele, accesoriile moto și consumabilele necesare, la un preț mai mult decât accesibil. Evomotors.ro este magazinul online preferat al tuturor pasionaților de motoare pentru că îi ajută să economisească sume considerabile de bani atunci când vine vorba de întreținerea motocicletei.
Un motor second hand aduce cheltuieli mai mari?
Dacă încă nu ai cumpărat o motocicletă, sfatul nostru este să te orientezi către una nouă, dacă bugetul îți permite. De multe ori, motocicletele second hand au nevoie de mai multe lucrări de reparații de-a lungul timpul, dacă nu sunt alese corect. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi un motor SH:
- Acte – proprietarul de la care vrei să cumperi motorul are toate actele în regulă?
- Aspectul motorului – verifică dacă are zgârieturi, pete de rugină, crăpături, uită-te dacă motocicleta are vopseaua originală (te-ai gândit că vopseaua nouă poate ascunde diverse avarii sau problemel?), verifică dacă există scurgeri de lichide, etc.
- Instalația electrică – merg toate componentele electrice?
- Motorul – fii atent la zgomotele pe care le face,
- Ambreiajul și cutia de viteze,
- Alte elemente importante: frâne, suspensii, transmisie, cauciucuri, etc.
Dacă nu te pricepi, cheamă un prieten cu vechime în condusul pe două roți și roagă-l să arunce o privire pentru tine și să faceți o tură pentru a vedea cum se comportă motorul. Suntem siguri că vei lua cea mai bună decizie și te vei bucura de motorul tău mulți ani de acum înainte!